Alberta Weekly Header Alberta Weekly Header

 
 
HOME

BOIAN, ALBERTA, CANADA
Reportaj scris, produs si narat de George Anghelescu
TV REPORT ON BOIAN

A trecut un secol de cind stramosii romanilor-albertani au facut primul bordei din pamint canadian, aici unde a existat odinioara satul Boian. El vorbeste de la sine despre inceputurile lor in Alberta – unde au pus bazele a douasprezece asezari cu nume romanesti - Boianul Mic, Boianul Mare, Malin, Suvevita si altele.

Ni se pare ca mai auzim inca vintul salbatec si rece, misrosind a pustiu si iarna, suerind dincolo de peretii sai. Spiritele care domenesc peste micutul lacas ne soptesc, spunindu-ne ca cei care au locuit aici s-au zbatut; ca zbuciumul lor a durut; ca ei au venit aici ca o mumie vrajita de propiu-i vis. Si ca - visul parea ca se destrama, uneori. Dar -- in cele din urma, visul lor s-a materializat intr-o lume a binelui.

Aici, sus pe coama dealului, linistea este deplina. Doar ciripitul pasarilor intareste si mai tare vraja care domneste peste mormintele pionerilor emigranti romani, adormiti intr-u eternitate.

Aerul este proaspat si miroase a salbaticie. Iarba zimbeste nesigura la razele pale ale soarelui, in vreme ce, o lumina mistica se revarsa peste deal. Citiva nori amenintatori brazdeaza cerul la orizont.

Ni se pare ca cimitirul de la Boian este o fotografie, si ni se pare ca apartinem acestei fotografii dintotdeauna.

Ne miscam tacuti, cautind parca nume semnificative pe cruci. Fetele noastre reflecta, parca, expresia unur copii a caror jucarii le fusesera luate fara voia lor.

Ne gindim la totul, dar nu putem defini nimic clar. In aceasta stare sufleteasca ne miscam printre cruci.

Cum de au ajuns ei aici? Cum de au ajuns sa traiasca in conditiile vitrege in care au trait – in bordeie si in primile case pe care le-au construit pe pamint canadian? Cum de au ajuns ei sa fie parte a mozaicului cultural ce a contribuit la constructia tarii, care este astazi Canada?

In 1896, Liberalii Federali au preluat puterea in Canada, promitind sa populeze vestul tarii, pe atunci numit Pamintul lui Rupert.

Ministrul de interne de atunci, Clifford Sifton, a vizitat, printre alte tari europene, si principatele romanesti, incurajind transilvanenii si bucovenienii sa emigreze in Canada.

Guvernul Canadei din acea vreme vedea in emigrant tipul taranului – citez: “loial, in cojoc de oaie, fiu al pamintului, ai carui stramosi sa fi fost tarani din generatie in generatie, cu o sotie bine facuta si o jumatate de duzina de copii sanatosi.'

Romanii care aveau sa se stabileasca in Alberta cu mai bine de o suta de ani, intruneau aceasta descriptie, pe de o parte. Pe de alta parte, ei aveau sa fie incintati de perspectiva de a detine pamint. Acestora li s-au alaturat de-a lungul anilor alte valuri de emigranti, romanii albertani ajungind astazi la a cincea, a sasea, s-au chiar a saptea generatie.

Primele valuri de emigranti Romani s-au stabilit in partea centrala a Albertei intre anii 1980 si 1913. In acea perioada, emigrantii romani au pus bazele mai multor asezari romanesti din Alberta, intre care si satul Boian, pe care l-au numit dupa Boianul bucovenian, astazi integrat in Ukraina. Alti noi veniti din Romania, s-au stabilit in diferite comunitati din Alberta, intre ei numarindu-se maghiari, evrei, ukrainieni si alte minoritati.

In anul 1901, pionerii emigranti din Boian au inceput constructia bisericii ortodoxe, Sfinta Maria. Lucrarea a fost finalizata in anul 1905. Biserica din Boian avea sa devina una dintre cele mai vechi biserici ortodoxe romane din America de Nord.

Simbol Dumnezeiesc si realitate a trecutului, biserica din Boian vegheaza falnica peste imprejurimile in care vuieste istoria celor care aveau sa contribuie la ceea ce inseamna prezent si viitor canadian. Pentru o clipa, un voal s-a interpus intre gindurile noastre si trecut; si ele nu-l pot penetra, desi voalul pare atit de subtire incit simtim fiecare puls al vietii de sub el. Curind, insa, voalul dispare, si simtim o comuniune tainica cu ctitorii edificiului care strajuieste peste aceste meleaguri in care s-au stabilit stramosii nostrii in urma cu peste o suta de ani.

Prima biserica ortodoxa romana de pe continentul Nord American, a fost construita in 1902 in orasul Regina, Provincia Saskatchewan, de catre alte valuri de emigranti romani care s-au stabilit in acea zona inainte de anul 1880. Datorita numeroaselor stabiliri, Provincia Saskatchewan avea sa ramina pina in anul 1950 cel mai mare centru de stabilire al romanilor din Canada.

Dincolo de greutatile si frustrarile care le-au intimpinat intr-un teritoriu salbatec, pionerii romanii au construit case, biserici, au domesticit si cultivat solul virgin, si au crescut familii numeroase. Delaolalta cu alti colonisti, ei au construit ceea ce este in zilele noastre vestul Canadei.

Dedicam acest reportaj, care inaugureaza rubrica Intre cer si pamint a magazinului TV, Saptaminal Albertan, pionerilor romani care s-au stabilit in vestul Canadei la cumpana secolului 20. Memoria lor traieste prin noi, descendentii lor, care traim mindrii pe pamintul in care este ingropat os din osul nostru romanesc.

TV REPORT ON BOIAN
Boian Alberta Romanian museum
St Mary's Church of Boian Alberta
Boian 01
Boian 02
Boian 03
Boian 04


HOME

 
 

| © C21ETV | Web Programming: george@c21etv.com | Contact: aw@c21etv.com |
Current Time in Calgary, Canada: